Strafbeschikking

Het is mogelijk dat u in bepaalde gevallen een transactie (geldboete) of strafbeschikking aangeboden krijgt en niet voor de rechter hoeft te komen. Naast de rechter is ook de officier van justitie namelijk ook bevoegd straffen op te leggen krachtens de Wet OM-afdoening. In de strafbeschikking vindt u welk strafbaar feit u gepleegd hebt en wat de straf is.

Als u de transactie betaalt of de strafbeschikking uitvoert dan is de zaak hiermee afgedaan en hoeft u niet naar de rechter. Wij raden u echter aan om een dergelijke transactie of strafbeschikking altijd voor te leggen aan de advocaten van Kalk en Ural Strafrechtadvocaten. In de meeste gevallen is het namelijk raadzaam om verzet tegen een strafbeschikking in te stellen. Voor strafbeschikkingen is namelijk bepaald dat deze deel gaan uitmaken van uw justitiƫle documentatie (strafblad). Onze ervaring is dat het OM de zaken maar zeer summierlijk beoordeelt en vervolgens vermeld dat er is geconstateerd dat u een strafbaar feit heeft gepleegd. In bijna alle gevallen dat er verzet wordt ingesteld, en Kalk en Ural Strafrechtadvocaten verweer voeren, komt de politierechter tot een vrijspraak of een aanzienlijk lagere straf.

 

Als u een strafbeschikking heeft ontvangen, dan kunt u daartegen in verzet. Binnen twee weken na ontvangst van de strafbeschikking moet u verzet instellen bij de officier van justitie. Dit moet schriftelijk of in persoon bij de rechtbank. Kalk en Ural Strafrechtadvocaten kunnen dit voor u doen.

Uw verzet wordt vervolgens aan de rechter voorgelegd. Daarnaast kan de officier van justitie ook zelf het verzet intrekken of wijzigen. Tijdens de verzetprocedure wordt de straf bovendien niet ten uitvoer gelegd.